Gratis frakt på ordre over 599 kr. (Gjelder ikke Big'N'Heavy-produkter)

0

Lek For Livet

BR og Røde Kors ønsker under overskriften " Lek For Livet" å hjelpe barn som har det vanskelig – både i Norge og resten av verden. Vi ønsker å gjøre dette fordi lek både er viktig og sunt.

 

Lek lærer barn å forstå seg selv, hverandre og verden rundt dem. Lek kan åpne opp verden for våre barn og hjelpe dem å forstå den. 

 

Og barn er heldigvis de beste i verden til å leke. Men barn har ikke alltid muligheten til å leke når de blir tvunget til å flykte, er ensomme eller er medlem i en vanskeligstilt familie.

 

Du kan hjelpe noen av disse barna sammen med BR og Røde Kors. Når du kjøper vår søte Røde Kors-bamse går hele overskuddet – halve prisen – til Røde Kors og deres arbeid med sårbare barn. Du kan også donere 70 kr. til Røde Kors og få et fint kort med en medalje, som barnet ditt kan klippe ut og gi til verdens beste lekekamerat.

Lek for å få noe av hverdagen tilbake

Den første tingen Røde Kors gjør for å gjenopprette noe av hverdagen for mennesker som er blir rammet av katastrofer, er å leke med barna. Når barna leker kan hele lokalsamfunnet se at barna har glede i livet og at de fungerer selv etter en katastrofe. 

 

Lek er en del av den psykososiale støtten – en slags psykologisk førstehjelp – som Røde Kors tilbyr familier, barn og ungdommer som er rammet av krig og katastrofer. Ett av barna som har fått nyte godt av Røde Kors' "psykologiske førstehjelp", er 10 år gamle Mouhammad, som har flyktet med familien fra Syria. Dette medførte at han mistet alle vennene og hadde ingen å leke med.

 

Mouhammad tenker ofte på bestevennen i Syria. Han heter Nizar og de to pleide alltid å leke sammen. De dro til parken og lekte på huskene og de tok følge med hverandre hjem etter skolen. I dag vet ikke Mouhammad hva som har skjedd med vennen, siden de har mistet kontakten.

 

Røde Kors ga Mouhammad muligheten til å leke igjen, da han begynte på deres psykososiale senter i Amman. Her hjelper Røde Kors syriske flyktningbarn med å bearbeide deres ofte voldelige krigserfaringer og gjenopprette en normal hverdag – blant annet gjennom lek.

Lek for en bedre barndom i sårbare familier

Det å vokse opp i familier med få økonomiske eller sosiale ressurser kan få store konsekvenser for barn. Røde Kors arbeider på flere ulike måter for å forbedre hverdagslivet i sårbare familier med barn. Blant annet leker de med barna for å styrke deres evne til å håndtere utfordrende situasjoner, og de støtter barnas fritidsaktiviteter. De inviterer også til middager, turer og andre sosiale aktiviteter.

ter barnas fritidsaktiviteter. De inviterer også til middager, turer og andre sosiale aktiviteter.

 

Lek for å uttrykke det som er vanskelig

Røde Kors sørger for at det er rom for stille lek i deres aktiviteter med barn, slik at barna gjennom lek kan kommunisere det som ellers er vanskelig å fortelle. 

 

Pia Elisabeth Pedersen, koordinator i pedagogisk avdeling i danske Røde Kors trekker spesielt frem tegningen til en jente hun jobbet med. Jenta hadde sett moren sin drukne i Middelhavet under familiens flukt til Europa. En dag tegnet jenta en båt og vann.

 

"Hun så opp på meg og sa "mamma". Hun så på meg for å finne ut av om jeg var klar for å høre det. Deretter fortsatte hun å tegne."

 

Pia Elisabeth Pedersen fremhever at det er viktig at voksne er tilstede i slike situasjoner, slik at barna føler at de kan stole på dem.   

 

"Jeg la armene mine rundt henne og satte med ned med henne så lenge hun hadde behov for å sitte." 

 

Pia Elisabeth Pedersen forklarer at det kan være enklere for barn å åpne seg opp foran en førskolelærer enn foran familien.   

 

"Jenta visste at faren hennes var opprørt, og barn vil gjøre alt de kan for ikke å gjøre foreldrene enda mer opprørte."

Vi bruker cookies Aksepter Les mer